
Gullurikya
Aranızda bilen varmı bilmem ama bir tabak olsada yesem demeden duramıyorum. Malzemesi az yapımı biraz zahmetli. İçindeki malzemeler un, su ve pekmez. Un ve su yoğrulup biraz dinlendiriliyor. Ardından armut büyüklüğünde parçalar kesilip kalem gibi inceltilerek uzatılıyor. Uzadıkça ucundan kalem uzunluğunda kesip salyangoz şeklinde sarıp bir kenara alıyorsunuz. Hepsini bitirdikten sonra bir tencereye bol su koyup hamurlarımızı kaynatıyoruz ve pişmeye yakın suyunu süzüp göz kararınca pekmezi ekleyip kıvam alana kadar kaynatıp sıcak servis yapıyorsunuz.

Molahiya
Yemekte et veya tavuk kullanilabilir.
Molehiya, naneden daha iri yaprakli olan bir bitki türüdür.
Molehiyayı Kıbrıs'ta yaz aylarında yukarıda resmini koyduğum şekilde yeşil kesiyor ve yaprak yaprak ayıklayıp temiz bir yerde yayarak kurutuyoruz.
Molehiyayı Kıbrıs'ta yaz aylarında yukarıda resmini koyduğum şekilde yeşil kesiyor ve yaprak yaprak ayıklayıp temiz bir yerde yayarak kurutuyoruz.
Molehiyanin pisirilisi, taze iken veya kuruduktan sonra yapilabilmektedir.
Et veya tavuk, sogan, sarmisak ve domates salcasi yağda kavrulur.
Sonra bunun icine, ayiklanmis molehiyalar katilir.
Molehiya yapraklari, biraz solana kadar kizartilir.
Tenceredeki malzemeyi birkaç parmak gececek kadar su eklenir ve Icerisine 3-4 adet limon sıkılır.
Kisik ateste akideleninceye kadar ( kivami koyulasincaya kadar ) pisirilir.
Kısık ateste 20 - 25 dakika, akideleninceye kadar pisirilir.
Köylerde molehiyaya genelikle kuyruk yagi eklenir. Afiyet olsun
Tavuk Fajita Yapımı:
Bu tarifi denedin ve gerçekten nefis oluyor. Size verdiğim bu tarifle hem kolay hem de orjinaline çok yakın bir tat yakalayacağınıza emin olabilirsiniz.
Malzemeler,
2 parça tavuk göğüs eti
2 adet tatlı kırmızı biber
2 adet tatlı sarı biber
2 adet orta boy soğan
1 çay kaşığı karabiber
Damak tadınıza göre tuz
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 kahve fincanı soya sosu (şiddetle öneririm)
1/2 kahve fincanı mısır nişastası
Tortilla ekmeği
Yoğurt
Hazırlanışı
Marine sosunu hazırlamak için soğanların birini rendeleyin. Derin bir kapta; soğan ve soya sosunun yarısını karıştırın.
Tavuk etlerini şeritler halinde doğrayıp marine sosun içine ekleyin.
Kabı dolaba kaldırıp 15 dakika bekletin. (Zamanınız varsa bir gün önceden yapıp daha iyi bir sonuç elde edebilirsiniz.)
Soğan ve biberi şeritler halinde doğrayın. Büyük boy tavaya sıvıyağını alıp kızdırın.
Soğan ve biberi tavaya ekleyip yüksek ateşte 5 dakika kavurun. Piştikten sonra bir tabağa çıkarıp tavukları
tavaya ilave edin.
Tuz ve karabiberini ekleyip yüksek ateşte 15 dakika pişirin.
Tavukların tümü hazır olduktan sonra biber ve soğanları tavanın içine ekleyip yarım yemek kaşığı su ve soya sosunun kalanını ekleyip altını kısık ateşte pişirmeye bırakın.
İsteğe göre kekik, kimyon, karabiber koyun.
Servis için Tortilla ekmeklerini ısıtın.
Tortilla ekmeğinin içine yoğurt sürün ve yemekten içine bir büyük kaşık koyup dürüm şeklinde sarın.
Bekletmeden servis yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder